Наш логотип

Міжрегіональне вище професійне училище
з поліграфії та інформаційних технологій

← Головна12 лютого 2015

Робочим – заводи, кухарям – карвінг

Профільна підготовка в МВПУПІТ ведеться за досить широким спектром професій і спеціальностей. Одним із потужних напрямків навчання є кухарство. Майстерству ополоника й каструлі студентів навчають досвідчені педагоги, у минулому — як «старожили» їдалень, так і шеф-кухарі ресторацій. Випускники цієї професії без проблем нагодують ніжною «пюрешкою» з сосисками гурт голодних студентів, а потім філігранно нафарширують телячі медальйони екзотичними фруктами для неформальної вечері високопосадовців.

Крім власного досвіду, педагоги-кухарі діляться з учнями ще й знаннями спеціалістів у кулінарному ноу-хау. 12-го лютого в МВПУПІТ, на базі підготовки працівників громадського харчування, було проведено майстер-клас з карвінгу. Кажучи простою мовою, карвінг — це мистецтво художнього вирізання по овочам та фруктам. До Європи традиції карвінгу перекочували зі Східної Азії і з часом вилились у повноцінну культурну групу. Вирізати фігурки можна з переважної більшості овочів звичайним ножем з добре загостреним лезом. Нині карвінг являється ледве не обов’язковим елементом банкетної сервіровки, а 2011 року в Лейпцигу вперше пройшов Чемпіонат Європи з цієї кухарської дисципліни.

Навчально-практичний захід для юних кулінарів проводила кухар одного з дніпропетровських ресторанів, спеціаліст з карвінгу, Олена. Користуючись елементарним кухонним обладнанням, майстриня вирізьбила реалістичні квіти з огірків, моркви, буряку, ріпи, супроводжуючи процес коментарями й наочними інструкціями. Закріпляли отриману інформацію колективним карвінгом по цілому гарбузу. Результати «проб ножа» — на фотографії. Загальні враження учнів та їхніх педагогів від майстер-класу — одностайна зацікавленість, ентузіазм у сприйнятті інформації, вдячність за отриманий досвід. Наступний подібний інноваційний захід для майбутніх кухарів планується провести в першій декаді березня.

В’ячеслав Юденков