Наш логотип

Міжрегіональне вище професійне училище
з поліграфії та інформаційних технологій

← Головна22 листопада 2019

ДНЗ «МВПУПІТ»: звітуємо з уроку виробничого навчання

Коли говоримо про традиційну українську кухню, відразу уявляємо наваристий червоний борщ, скибку духмяного житнього хліба з салом та часником, і, звичайно ж, голубці.

Сьогодні наші учні відпрацьовували навички у приготуванні цієї смачної страви. Цікаво, що французи запевняють, що голубці винайшли вони, проте у них це були печені у капустяному листку голуби. На першість у авторстві щодо голубців претендують також стародавні китайці зі своєю популярною історією про вченого, який упав у воду, і його кмітливих учнів, які відволікали хижих риб від свого вчителя загорнутим у капусту рисом, що й стало прототипом голубців. Дехто вважає, що ця страва потрапила на український стіл з Молдавії, Вірменії або й з Туреччини.

Хай там що, українці з незапам’ятних часів голубці полюбили, зробивши їх національною стравою. У Карпатах традиційно голубці начиняють кукурудзяною крупою, на Полтавщині — гречкою, присмачуючи шкварками. На Лівобережжі та Півдні України голубці роблять великі та соковиті з цілого капустяного листка, а гуцулки ділять листок на кілька частин і крутять голубці малесенькі, як мізинець.